Janus Pannonius szobrának avatója a padovai egyetemen
A világ egyik legrégebbi, 1222-ben alapított egyetemen nyolc évszázad alatt számtalan kiválóság tanított és tanult. Mindezek emlékét nem őrzik szobrok az egyetem területén. Ezért a magyar költészet iránti különösen nagy elismerésnek és hazánk jelentős kultúrdiplomáciai sikernek számít, hogy az egyetem főépületének, a Maldura palotának a kertjében mostantól ott áll az első magyar költőnek, az egykori padovai diáknak, Janus Pannoniusnak a szobra.


A valós méretű bronzszobor, Oláh Arré Éva szobrászművésznő remekbe szabott alkotása, amely generációkon keresztül fogja emlékeztetni a történelmi olasz város lakosait és a híres egyetem hallgatóinak elkövetkező generációit Janus Pannoniusra a magyar és az európai felvilágosodás egyik legnagyobb alakjára.

Az avató ünnepségen Pádova polgármestere, Rosario Rizzutto az egyetem rektora és vezetősége mellett Francesco de Rebotti, Narni város polgármestere is részt vett. Magyar részről a Janus Pannonius Nagydíj Alapítványt és a Magyar PEN Clubot Szőcs Géza elnök képviselte és a milánói Főkonzulátus illetve a Miniszterelnöki Kabinetiroda képviselői mellett a magyar irodalom és tudományos élet számos rangos képviselője is részt vett.

„A szobor abszolút expresszív kell, hogy legyen, de ugyanakkor a mához kell, hogy szóljon. Na most a modernitása ennek a szobornak abban rejlik, hogy el van derékban vágva például. Tehát ez a kompozíció ez nem igen, nem nagyon használt a háromdimenziós művészettörténetben. Egy nagyon egyszerű talapzaton áll minthogyha ebből nőne ki. Na most számomra ez egy nagyon nagy feladat volt és egy nagyon nagy megtiszteltetés mert hiszen ez azt jelenti, hogy Magyarország és Olaszország újra összeölelkeznek és nagyon örülök, annak, hogy ehhez hozzá tudtam ezzel járulni.” – Oláh Arré Éva.

Az szoboravató alkalmából az egyetemen egy tudományos konferenciát is szerveztek a Maldura Palotában. Előadók: Prof. Rosario Rizzuto, a padovai egyetem rektora; Prof.ssa Anna Bettoni, a padovai egyetem Bölcsészkarának igazgatója; Prof. Alessandro Paccagnella, a padovai egyetem Nemzetközi Kapcsolatainak rektorhelyettese; Szőcs G.za, a Magyar Pen Club eln.ke, a Janus Pannonius Díj Alapítvány elnöke; Csorba László történész; Sárközy Péter irodalomtörténész.

Az eseménysorozatot ünnepi koncert zárta a páduai, Liviano Palota, Triászok Termében.
A Magyar PEN Club által szervezett a Keller Quartett és Bogányi Gergely nevével fémjelzett koncert hatalmas sikert aratott. Az előadott művek legtöbbje magyar tematikájú alkotás:

  • I. rész: Diruta, Palestrina, Mosto, Faragó, de Monte, Vivaldi, Mozart művei. Előadók: Faragó Béla – zeneszerző, orgona, Kővári Eszter Sára – szoprán, Németh Judit – mezzo, Jekl László – basszus, Keller András – hegedű, Környei Zsófia – hegedű, Gál Zoltán – mélyhegedű, Szab. Judit – csell., Kaczander Orsolya – fuvola, Kakutani Satoko – hegedű, Gy.ngy.si Levente – csembaló
  • II. rész: Palestrina .s Gounod művek Liszt Ferenc átiratában. Előadó: Bogányi Gergely – zongora


Copyright PEN Club HUNGARY © 2014 · All Rights Reserved
designed by A77 Creative Studio